Total Diz Protezi

video izleyin

Hakkımızda

360 Ortopedi Ekibi

360 Ortopedi ekibi Prof. Dr. Selami Çakmak ve Prof. Dr. Mehmet İşyar hakkında bilgi sahibi olun.

Bizi Instagram’da takip edin.

Vücudun en fazla yüklenmeye maruz kalan eklemlerinden birisi olan diz ekleminde, çeşitli hastalıklar ve yaşlanma ile birlikte yıpranma ve kıkırdak yüzeylerde aşınma meydana gelir. Halk arasında eklem kireçlenmesi olarak bilinen bu durum hastaların ağrılı bir diz ile mutsuz yaşamasına neden olur.

Yürüme esnasında, merdivende ve hatta gece uyurken dahi ağrısı olan hastaların ilk tedavilerinde varsa fazla kilolarını verme, yürümede yardımcı baston gibi cihazlar kullanma, ağrı kesici ilaçlar ve eklem içi enjeksiyonlar gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Ancak ağrısı dayanılamaz hale gelmiş ve hareket yeteneği de iyice yitirilmiş hastalarda aşınmış diz eklemi kıkırdak yüzeylerinin değiştirilmesi ile sonuç alınabilir.

Sebepleri

Diz ekleminizin anatomik yapısına uygun olarak üretilmiş, vücuda tam uyumlu metal protezler kullanılarak başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Hastanın protez için uygun olup olmadığı detaylı bir muayene ile belirlenir.

Genel anestezi ile yapılır. Hastanede yatış süreniz yaklaşık 3-4 gündür. Ameliyattan sonraki gün hemen yatak kenarında oturma ile rehabilitasyon başlar. Yürüteç veya koltuk değneği yardımıyla oda içinde yürümeye başlanır. Pansuman takibiniz yapılır. Fizyoterapi planlamanız yapılır.

Ameliyat sonrasında ağrınız bir miktar olacaktır ama en az düzeyde olması için gereken ilaçlar size verilecektir. Ameliyat sonrasında 1 ay süre ile kan sulandırıcı bir ilaç kullanmanız gereklidir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Evinize taburcu olurken ameliyat yaranızın üzeri su geçirmez bir yara bandı ile kapatılacaktır. Böylelikle banyo yapabilirsiniz. Yürüteç veya koltuk değneği ile yürümeniz ilk 2 hafta oldukça yararlı ve gereklidir. Ev içinde yürüme egzersizleri, uyluk ve baldır güçlendirme egzersizleri hemen ameliyat sonrası başlanmalıdır. Yaklaşık 1 ay sonra herhangi bir desteğe ihtiyacınız olmadan yürüyebilirsiniz.

  • Diz protezi amacıyla kullanılan metal ve polietilen parçaların vücuda uyumu tamdır.
  • Bu protezler MR uyumludur. Herhangi bir sebeple, vücudunuzun herhangi bir anatomik bölgesinin MR ile incelenmesi gerekirse sorun oluşturmaz.
  • Proteziniz sizinle ömür boyu birliktedir. Aşınmaya karşı protezin korunması için kilo almamak, dizinizi aşırı derecede zorlayacak aktivitelerden uzak durmak önemlidir.

Tedavi sonrası süreç nasıldır?

Artroskopik menisküs cerrahilerinden sonra hasta aynı gün bile hastaneden taburcu edilebilir. Onarım yapıldıysa menisküsün kaynaması için hastanın o bacağına yük vermemesi gerekir. Bu süre yaklşaık 3-4 haftadır. Bu süre boyunca hasta çift koltuk değneği kullanarak o taraf bacağı üzerine basmaz. Eğer menisektomi yapılmışsa, yani yırtık olan menisküs parçası çıkarılmış ise aynı gün yürüyerek taburcu olabilir.

Diğer Konu Başlıkları