Kronik Omuz Çıkıkları (Bankart Lezyonu)
Omuz eklemi, tıpkı kalça eklemi gibi baş ve yuvadan oluşan bir eklemdir. Ancak kalçadan farkı, yuva kısmı oldukça sığdır. Bu durumun getirdiği avantaj omuz eklem hareket sınırlarının çok geniş olmasıdır. Dezavantaj ise kolay çıkmasıdır. Omuz eklem çıkmasını engellyen belki de en önemli yapı, yuvayı derinleştiren ve tıpkı bir musluk contası gibi yuvayı çepeçevre saran labrum adını verdiğimiz yarı yumuşak, yarı sert kıkırdak bir yapıdır. Labrumun yırtılmasına ‘bankart’ lezyonu denir ve bu yırtık sonrasında omuz eklemi kolay çıkmaya başlar. Defalarca çıkan omuz hasta tarafından bile kolayca yerine yerleştirilebilen bir hal alabilir.
Sebepleri
Bankart lezyonu genellikle genç erkeklerde görülür. Yırtık genellikle eklemin ön taraffındadır ve dolayısıyla baş öne doğru çıkar. Travma sırasında kol kemiğinin başı, çıkmaya karşı önündeki engel olan labruma çarpar, onu yırtar ve çıkar. Bu yırtık oluştuktan sonra, kol kemiğinin başı yırtığın oluşturduğu boşluktan sürekli çıkar hale gelir.
Tedavisi nasıl yapılır?
Labrum, kol kemiğinin başı önünde çıkmaya karşı mekanik bir engeldir. Yırtıldığında, ki buna bankart lezyonu diyoruz, tamir edilmelidir ki yeniden mekanik bir bariyer oluştırılsun ve baş çıkamasın. Dolayısıyla çözüm ameliyattır. Ameliyat artroskopik olarak, yani kapalı, kamera ile, iki ya da üç adetten delikten yapılır. Yaklşaık 30-40 dakika süren ameliyatla labrum ayrıldığı yuva kemiğine yeniden tutturulur.
Tedavi sonrası süreç nasıldır?
Ameliyattan sonra hastaya omuz kol askısı takılır. Hasta bu askıyı ortalama bir ay kullanır. Ancak bu demek değildir ki omuz eklemi bir ay hareketsiz kalacak. Ameliyatın hemen ertesi günü basit egzersizlerle omuz eklemi çalıştırılmaya başlanır. En geç ikinci haftada fizik tedavi programına geçilerek ortalama bir-bir buçuk ay sonra omuz hareketleri yeniden kazanılır. Hasta genç ise ve sportif faaliyet ile ilgilenecekse basit antremanlar üç ay sonra başlarken, profesyonel düzeyde spor altı ay sonra mümkündür.